2015. március 23., hétfő

Mit tehetsz, ha túl sok dolgod van egyszerre?


1.Húzz ki a listáról néhány feladatot!

Nem minden dolog életbevágóan fontos azok közül, amelyeket el akarsz végezni. A 80/20-as szabály itt is érvényesül. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett feladataidnak mindössze húsz százaléka az, amely meghozza a leglényegesebb eredményeidet. A többi nem javít életed minőségén. Ha ilyenre feladatra bukkansz, kukázd. Kíméletlenül.

Azt is gondold végig, hogy melyek azok a lépések, amelyek előbbre visznek, amelyek jobbá teszik az életedet és aztán fókuszálj azokra.

A válogatás során légy teljesen objektív: lehet, hogy vannak dolgok, amelyekhez ragaszkodsz; pusztán azért, mert megszoktad, hogy megteszed őket, mert megnyugtató, hogy elvégzed őket. És mégsem viszik előre az életedet egy jottányit sem. Így aztán ott a labda a te térfeleden:  dönthetsz úgy, hogy minden marad a régiben, és az életed is marad a régi. Vagy úgy, hogy lecseréled őket olyan rutinokra, amelyek a fejlődésedet szolgálják. (Egyszerű példa - nézhetsz tévésorozatokat minden este. Vagy azt az ötven percet kihasználhatod tanulásra is. Ha az egyikre rendszeresen jutott időd, akkor a másikra is fog. Bizony.)

2.A három LSZF

Az egyik legalapvetőbb és legműködőképesebb hatékonyságnövelő tipp, hogy határozd meg a fejed felett tornyosuló dolgok közül a három LegSzámottevőbb Feladatot és kezdd azokkal a napod.

3.Kelj korán!

És még akkor is, ha nem állsz neki rögtön a munkának, korábban tudsz majd kezdeni, hiszen korábban rúgtad be a motort - több időd jut a feladatok elvégzésére és hatékonyabbnak érzed majd magad.

4.Tervezd meg a napod még előző este!

Ez nemcsak időt szabadít fel a másnapi kezdéskor, hanem abban is segít, hogy eldöntsd: mivel FOGSZ foglalkozni, és mivel NEM.

5.Csak tedd meg, és kész!

Sokszor túlgondoljuk a dolgainkat. A feladatokat is. Ami azt is jelenti, hogy túl sokat izgulunk feleslegesen. Azon, hogy lesz-e időnk a munkára, hogybeleférünk-e majd az időbe. Aztán olykor már jó előre elkezdünk kifogásokat gyártani, hogy miért is halasszuk el a dolgokat.

Az egyetlen jó megoldás az, ha választasz egyet a feladatok közül és AZONNAL elkezdesz rajta dolgozni. Legalább negyed órát, megállás nélkül. Ez elindít, és jelzi a gépháznak, hogy maga a feladat nem is olyan nehéz, mint gondoltad.Legtöbbször a nekiállás a nagy falat - nem a munka.

6.Tedd magad motiválttá! 

Pörgesd magadban végig, hogy milyen elégedett leszel, miután elvégezted a feladatot, hogy milyen büszke leszel magadra, és mennyi időd szabadul majd fel, amelyet megérdemelt pihenéssel tölthetsz. Az eredményre fókuszálj, ne az oda vezető út nehézségeire.

7.Összpontosíts!

Csak te légy ott és a feladat! Ne hagyj semmilyen lehetőséget figyelmed eltérítésére. Kapcsold ki a tévét, a wifit és a telefont. Ezek csak lelassítanak. Majd netezhetsz, ha végeztél...

Próbáld ki ezeket a tippeket a gyakorlatban még ma! Vedd észre, hogy mennyivel könnyebb a dolgod, ha beveted ezeket az egyszerű ötleteket.

(Forrás: Dumb Little Man)

+1 tipp:

http://egeszseg-sziget.blogspot.hu/p/zsebidoki.html